seires

Της Άννας Παχή

Εκεί που σαχλαμαρίζουμε με μια παρέα, κάποιος μιλά για τη γάτα του κι ένας άλλος φωνάζει το σύνθημα: “Thunder, Thunder, Thundercats!” Αυτό ήταν. Οι ενήλικες, επαγγελματίες, οικογενειάρχες επέστρεψαν σε λιγότερο από λεπτό στην εποχή που η τηλεόραση είχε μόνο δυο κανάλια και τα παιδικά λατρεύονταν με τιμές που άλλοι πολιτισμοί απέδιδαν στους θεούς. Ας πάμε λίγο πίσω…

Μπόλεκ και Λόλεκ: Τα πρώτα κινούμενα σχέδια της τηλεόρασης, τη δεκαετία του ’70, πολωνικής παραγωγής. Οι δυο φίλοι μπλέκουν διαρκώς σε γκάφες, κάνουν ζημιές και ζουν περιπέτειες που στο τέλος – φυσικά – έχουν αίσιο τέλος. Οι φιγούρες τους χαράχτηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη μας, μπορεί να τους ξεχνάμε καμιά φορά, δεν τους λησμονούμε ποτέ.

Μάγια η Μέλισσα: Κόντρα στους φυσικούς νόμους, παρά το νεαρό της ηλικίας της η Μάγια παρατά σύξυλο το μελίσσι και ζει μόνη της στο δάσος ψάχνοντας για περιπέτειες. Συντροφιά έχει το χαζούλη φίλο της Βίλλυ και τη σοφή ακρίδα Φλιπ. Η Μάγια – με τη φωνή της Βάσιας Τριφύλλη – μας έμαθε (στα παιδιά της πόλης τουλάχιστον) τι σημαίνει μυρμήγκι, αράχνη και λοιπά εντομοειδή. Η καλή της καρδιά και η εξυπνάδα της έχτισαν γερά θεμέλια στις καρδιές μας.

Χάιντι: Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Γιοχάνα Σπίρι, παρακολουθήσαμε τη ζωή της πιτσιρίκας Χάιντι στις Άλπεις, γνωρίσαμε το στρυφνό στην αρχή παππού της καθώς και το φίλο της Πέτερ. Το επεισόδιο όπου η Χάιντι γυρίζει πίσω στα βουνά μετά από μακριά παραμονή στη Φραγκφούρτη και πέφτει κλαίγοντας στην αγκαλιά του παππού της, λυγίζει τα σίδερα.

Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον: Παρά το γλωσσοδέτη όλοι μπορούσαμε να το προφέρουμε. Αρχικά υπήρξε το βιβλίο της Σέλμα Λάγκερλεφ αλλά στη συλλογική μνήμη παρέμεινε η σειρά. Ο τεμπέλης και λίγο σκατόπαιδο Νιλς, βασανίζει τα ζώα μέχρι που έρχεται φάτσα με φάτσα με ένα νάνο. Ο Νιλς κάνει μια χοντροειδή φάρσα στο νάνο κι εκείνος τον μεταμορφώνει επίσης σε νάνο. Ο πιτσιρίκος υιοθετείται από ένα κοπάδι αγριόχηνων και ακολουθεί τα πουλιά στο ταξίδι τους μέχρι να γλυτώσει από την κατάρα.

Sport Billy: Ο πιτσιρικάς με το μαγικό τσαντάκι που έβγαζε ότι χρειαζόταν κάθε φορά για να “διώξει το κακό από τη γη”. Μυθολογία και τεχνολογία σε στυλ αχταρμά, καθήλωναν τα πιτσιρίκια (και όχι μόνο). Η κακιά Βάντα (στο στυλ της μητριάς της Χιονάτης) έκανε τα πάντα για να κυριαρχήσει, ανεπιτυχώς όμως καθώς ο Sport Billy της έκοβε τη φόρα. Δε γράφω περισσότερα, σίγουρα θυμάστε τα πάντα. Για memory refresh παρακολουθήστε το επεισόδιο:

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος: Η γαλλικής παραγωγής σειρά απέδειξε πως η γνώση συνδυάζεται άνετα με τη διασκέδαση, όταν ξέρεις τι να κάνεις. Η ιστορία της ανθρωπότητας σε 26 επεισόδια μας κράτησαν συντροφιά παραμένοντας ακόμη σημείο αναφοράς. Η εισαγωγή με τη μουσική του Μπαχ (Τοκάτα και Φούγκα σε Ρε ελάσσονα) και τον άθλο να χωρέσει κανείς σε δυο λεπτά όλη τη γήινη ιστορία αποτελεί ακόμα – και πάντα – σημείο αναφοράς. Όχι, δεν ξεχνάμε το Δάσκαλο, πνιγμένο στα λευκά γένια, τον Πέτρο, την Πετρούλα, το Χοντρούλη, την Πσι καθώς και όλες τις προσωπικότητες που πέρασαν από την οθόνη μας. Πριν λίγα χρόνια κυκλοφόρησαν τα βιβλία και τα dvd της σειράς. (Ναι, τα πήρα. Όλα!)

Περνάμε στη διαστημική εποχή:

Thundercats: Μια παρέα γατόμορφων εξωγήινων, μάχονται με το κακό όπου το βρουν. Το εμβληματικό σήμα, τα εξαιρετικά σχέδια και η ενδιαφέρουσα πλοκή των επεισοδίων, στοίχειωσαν (με την καλή έννοια) αναρίθμητα παιδικά κεφαλάκια. Ο σοφός Jaga, ο αρχηγός Lion-O, ο Tigra, ο χαμηλών τόνων αλλά υψηλής γενναιότητας Panthro, η Cheetara, απαραίτητη γυναικεία παρουσία και οι δίδυμοι WikkyKit και WikkyKat απάρτιζαν την ομάδα που όλοι θα θέλαμε να ανήκουμε. Με το σπαθί βεβαίως – βεβαίως… Ας ακούσουμε τη βροντερή κραυγή..

Oδύσσεια ‘31. Στο μακρινό μέλλον ο Οδυσσέας σκοτώνει τους Κύκλωπες και σώζει τα πιτσιρίκια που είχαν μαζί τους, μαζί με το γιο του, Τηλέμαχο. Οι θεοί τσαντίζονται και ρίχνουν το πλήρωμά του σε λήθαργο. Για να “ξαναζωντανέψουν” ο Οδυσσέας πρέπει να βρει το βασίλειο του Άδη.
Καναδο-ιαπωνική σύμπραξη, ξεκίνησε να προβάλλεται το 1981 και το 1983 ήρθε στην Ελλάδα όπου φυσικά μεταγλωττίστηκε. Στη σειρά δάνεισαν τις φωνές τους οι Τάσος Κωστής, Υβόννη Μεταξάκη, Μάνος Βενιέρης και άλλοι. Έντονα χρώματα, ηλεκτρονική μουσική και 26 επεισόδια που έμειναν αξέχαστα. Η Οδύσσεια είναι διαχρονικό έπος, τελεία και παύλα.
Δείτε το πρώτο επεισόδιο εδώ:

Η Μάχη των Πλανητών ή αλλιώς: Ομάδα G : Τέσσερις έφηβοι κι ένα πιτσιρίκι (ο Μαρκ, ο Τζέησον, η Πριγκίπισσα, ο Τάινυ και ο Κίοπ) όλοι με υπερδυνάμεις, υπερασπίζονται τον πλανήτη από τους εξωγήινους που θέλουν να τον καταλάβουν. Όλοι μαζί δημιουργούν ένα φλεγόμενο φοίνικα που τσακίζει όποιον βρεθεί στο δρόμο του. (Ήταν οι αγαπημένοι μου και το γεγονός πως έχασα το τελευταίο επεισόδιο παραμένει ανοιχτό τραύμα στον ψυχισμό μου. Είμαι καλά γιατρέ μου;)
Οι τίτλοι αρχής εδώ:

Υποβρύχιο Stingray: Οι περισσότεροι δεν το θυμούνται μέχρι να το δουν. Δυο κόσμοι φτιαγμένοι εξ ολοκλήρου από μακέτες και μαριονέτες, ένας επίγειος κι ένας υποθαλάσσιος, με σαφείς αναφορές στη Μικρή Γοργόνα. Η σειρά ξεκινούσε με μια έκρηξη και συνέχιζε με τον κακό χαμό. Το Stingray ήταν πολεμικό υποβρύχιο εξάλλου. Ο κυβερνήτης του υποβρυχίου, Τρόυ Τέμπεστ, είχε τα χαρακτηριστικά του James Garner και για την καρδιά του έριζαν η Μαρίνα, μια σκλάβα με τα χαρακτηριστικά της Brigitte Bardot που απελευθέρωσε ο Τέμπεστ και η οποία αν και μπορούσε να αναπνέει στο νερό εν τούτοις δε μιλούσε, και η υπολοχαγός Ατλάντα Σορ, κόρη του αφεντικού του Τέμπεστ. Μύλος, καταλαβαίνετε, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τις μάχες του υποβρυχίου.
Μπορείτε να πάρετε μια δόση εδώ:

To Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι: Οι τρεις αδελφές Ινγκλς που τρέχουν ανέμελες στο καταπράσινο λιβάδι ενώ τις παρακολουθούν οι περήφανοι γονείς τους, έχουν το δικό τους κεφάλαιο στην τηλεοπτική μυθολογία. Σήριαλ ποταμός, που μας έφερε σε επαφή με μια όχι και τόσο Άγρια Δύση. Highlight στο ζαχαρωμένο κόσμο της Λώρα ήταν φυσικά η κακιά Νέλλυ, που παρά την αφόρητη γκρίνια και τις συνεχείς δολοπλοκίες έτρωγε – πολλές φορές κυριολεκτιά – τη λάσπη της δεσποινίδος Ινγκλς.
Όχι πως χρειάζεται να το θυμίσω, αλλά οι τίτλοι αρχής εδώ:

Και ας πάμε στα εγχώρια:

Του κουτιού τα παραμύθια: Η Παρασκευούλα καληνυχτίζει τη μαμά της και λέει πως θα πάει για ύπνο. Η μαμά – από ένστικτο; Από συνήθεια; – της λέει “και φρόνιμα”. Η Παρασκευούλα, ανοίγει το μαγικό κουτί και το παραμύθι ξεχύνεται. Με ένα εναλλακτικό τραγούδι, το παραμύθι ζωντανεύει στην οθόνη. Θα αναγνωρίσετε τις φωνές των Παύλου Χαϊκάλη και του Παύλου Κοντογιαννίδη. Be my guest:

Ο Παραμυθάς: Ο Νίκος Πιλάβιος μεταμφιεσμένος σε αξιοσέβαστο παππού, πετούσε και διηγόταν παραμύθια με τη βοήθεια του μαγικού μολυβιού που ζωγράφιζε χαρούμενες, παιδικής τεχνοτροπίας εικόνες. Η επαναπροσέγγιση κλασικών παραμυθιών σε πολλές περιπτώσεις ήταν έως και σουρεαλιστική.

Φυσικά, το ανώτερο όλων, η παιδική σειρά που σε πολλά σημεία ήταν ιδιαιτέρως σκοτεινή, ήταν μία, μόνο μία, (μία, μία) η ονειρεμένη

Φρουτοπία: Το ιδιοφυές μυαλό του Ευγένιου Τριβιζά δημιούργησε μια χώρα όπου τα βλήτα είναι έξυπνα, τα πεπόνια χάνουν τις βούλες τους, τα κρεμμύδια μοσχοβολάνε και οι άνθρωποι είναι απαγορευμένο είδος. Ο δημοσιογράφος Πίκος Απίκος μεταβαίνει στη Φρουτοπία να εξιχνιάσει την εξαφάνιση του Μανώλη του Μανάβη και βρίσκεται σε άλλο σύμπαν. Ο Αιμίλιος το Μήλο, ο Θάνος το Κολοκυθάκι, η Μαρουλίτα και πλήθος άλλων χαρακτήρων, κατέχουν ακόμη και σήμερα την πρώτη θέση στην καρδιά μας.

Καλή διασκέδαση! (πολλά έμειναν απ’ έξω, αλλά θα επανέλθουμε…)